Annen informasjon (Kilde: Fylkesmannen i Finnmark, Miljøvernavdelingen)
Tverrelva er sideelv til Altaelva. Den har sitt utløp i Altosen, like før Altaelvas utløp i sjøen.
De store elveosene i bunnen av Altafjorden; Altaelva, Tverrelva og Transfarelva, danner et stort estuarie (Corner et al. 1990
Naturfaglige verdier
Flora og vegetasjon
Rørholmen er en stor flat grusbanke på østsiden av Tverrelvosen, og adskilt fra fastlandet ved et grunt sund som oversvømmes ved normal flo. Det som gjør denne lokaliteten verneverdig er ikke stor variasjon eller velutviklede soneringer, men forekomst av to sjeldne plantesamfunn og instruktive økologiske forhold.
Naustneset og bukta innenfor har den best utviklede estuarine vegetasjonen i Finnmark. Lokaliteten har et stort utvalg av brakkvass-samfunn, med store areal for enkelte typer og med forekomst av andre sjeldne typer. Lokaliteten har også et stort artsutvalg med en blanding av sørlige og nordlige arter.
Et gammelt elveløp på østsiden av Tverrelva har en interessant brakkvannseng som oversvømmes av storflo. Her finnes enorme mengder med finnmarksnøkleblom i fuktigere samfunn enn den normalt finnes i (Elven og Johansen 1983).
Langs Altaelva finnes rike løvskoger (Johansen & Nilsen1983. To til tre kilometer fra Altamunningen, ved Øren - Mølledalen, finnes en rik gråor- /bjørkeskog. Vegetasjonen har innslag av de østlige artene finnmarksfrøstjerne og storveronika og enkelte sørlige arter som ikke er vanlig i Finnmark, slik som nubbestarr og norsk vintergrønn (Fylkesmannen i Finnmark 1993 og 1995).
Badomellaskogen ved Kronstad har store mengder med finnmarksfrøstjerne (Thallictrum rariflorum). Andre arter her er kongslys, korallrot, aksveronika, trollbær og maiblom (Alta kommune 1995).
Fugl
Deltaet er viktig rasteplass for en rekke arter våtmarksfugl, og har også betydning som hekke, myte- og overvintringsplass for enkelte arter (Folkestad 1978, Nordbakke 1982 og 1983, Hindrum1981, NOF avd. Finnmark 1981 og Alta kommune).
Innenfor Rørholmen har Alta kommune satt opp ett fugletårn.
Fisk
Altaelva har status som nasjonalt laksevassdrag og er blant Finnmarks viktigste lakseelver. Altaelva har også en stor sjøørretbestand.
Det er opprettet en fredningssone utenfor elvemunningen (Forskrift om fredningssoner for anadrome laksefisk ved elvemunninger og utløp fra kraftverk i Finnmark av 14. mars 1997).
Pattedyr
Det er sel på iskanten ved deltaet om vinteren.
Inngrep
Bebyggelse
Alta kommune har ca 16000 innbyggere, og de fleste bor i eller nært tettstedet Alta. Den østlige delen av Alta, fra Bukta og østover, ligger innenfor det avgrensede området.
Jordbruk
I både Alta- og Tverrelvdalen drives det intensivt jordbruk.
Tekniske inngrep
Området ved Altaosen er preget av større inngrep. Her har det sannsynligvis vært en rekke store strandenger, som i dag er ødelagt av havneutbygging, flyplass, veibygging, industri- og boligbygging med mer.
Altaelva er regulert med en noe høyere vintervannføring og noe dempet flom om våren. Det er utført omfattende undersøkelser av biologi og hydrologi i vassdraget.
Forurensing
Målinger av vannkvaliteten i Altaelva i 1994 tyder på at hovedvannmassene i nedre det av Altaelva er lite til moderat forurenset.
Nedre del av Tverrelva var markert til sterkt forurenset fra jordbruk, viste undersøkelser utført i perioden 1990 - 1993 (Huru & Traaen 1998).
Ved Badomella er det en gammel fyllplass.
Vernestatus
Kautokeinovassdraget med deler av Altavassdraget er varig vernet i verneplan 2.
Tverrelva er varig vernet i verneplan 1.
Et 167 da stort barskogområde på Latharimoen er vernet som Laharimoen naturreservat. Reservatet grenser til Altaosen, som er foreslått vernet som naturreservat og har nasjonal verneverdi.
Tilrådinger
Altaosen må fredes som naturreservat. Inngrep som kan forringe de gjenværende verneverdige områdene må unngås. Forurensningen til Alta- og Tverrelvvassdraget må redbegrenses.
Referanser
Alta kommune. 1995. Biologisk mangfold. Rapport nr. 1. Status med temakart.
Alta kommune. Fugler i Altaosen. Hefte.
Corner, G.D., Nordahl, K. Munch-Ellingsen., K. And Robertsen, K.R. 1990. Morphology and sedimentology of an emergent fjord-head Gilbert-type delta: Alta delta, Norway. Sediment (1990) 10, 155-168.
Elven, Reidar og Viktor Johansen. 1983. Havstrand i Finnmark. Flora, vegetasjon og botaniske verneverdier. Miljøverndepartementet. Rapport T-541.
Folkestad, A. O. 1978. Fylkesvis oversikt over ornitologisk viktige våtmarksområder i Norge - Finnmark. Miljøverndepartementet.
Fylkesmannen i Finnmark. 1985. Verneverdige strandområder i Finnmark. Verneverdier knyttet til vegetasjon og fugleliv i strand., fjære- og gruntvannsområder.
Fylkesmannen i Finnmark. 1993. Verna og verneverdige områder i Finnmark. Fylkesmannen i Finnmark. Rapport nr. 2 - 1993 Ajourført november 1995.
Fylkesmannen i Finnmark. 1995. Rik Lauvskog i Finnmark. Fylkesmannen i Finnmark. Rapport nr. 2 - 1995.
Hindrum, Reidar. 1981. Våtmark i Vest-Finnmark. Tromsø museum. Rapport.
Huru, H. og Traaen, T. 1998. Undersøkelser av vannkvalitet i Tverrelva, Altaelva, Kautokeinoelva, Brennelva og Pasvikelva. Fylkesmannen i Finnmark, miljøvernavdelingen. Rapport nr 4 - 1998.
Johansen, B. og Nilsen, E. 1983. Gråorskog i Finnmark - flora, vegetasjon og verneverdier. Miljøverndepartementet Rapport T553: 1:66.
Nordbakke. R. 1982. Fugleobservasjoner fra Altaelvas deltaområde 1974-1982. Rapport. 5 s.
Nordbakke. R. 1983. Altaelvas deltaområde. Lappmeisen 9: 6-9.
Norsk ornitologisk forening (NOF), avdeling Finnmark. 1981. Våtmark og sjøfugl. 1981. Rapport.
|