Annen informasjon (Kilde: Fylkesmannen i Finnmark, Miljøvernavdelingen)
Det finnes flere "sandfjorder" i Båtsfjord kommune og også ellers i Finnmark. Lokalt blir navnet Hamningberg-Sandfjorden brukt på denne lokaliteten.
Naturfaglige verdier
Flora og vegetasjon
Sandfjordbotnen har et meget velutviklet sanddynesystem. Det meste av dynelandskapet danner et nes mellom stranda og Sandfjordelva. Dette området er vernet som Sandfjordneset nauttreservat. Inne i dyneheia er det flere 10-15 m høye, aktive og velformede paraboldyner. Vegetasjonssoneringen er typisk for Varanger med bare en tynn ishavsreddik-forstrand og bare et utydelig belte med grå dyner innenfor de lyse strandrugdynene. Dynegrasheia er omfattende med tydelig rygg/søkk-struktur. Sterkt innslag av østlige arter som silkenellik og russemjelt. Dette er et av de beste sandyneområdene i Finnmark .
Sanddynelandskapet utenfor naturreservatet er også verneverdig, men med noe lavere prioritet enn Sandfjordneset naturreservat. Vegetasjonen her er ikke så godt utviklet som i reservatet (Elven & Johansen 1983).
Fugl
Utløpet av Sandfjordelva går i en stor sving vest og nord for Sandfjordneset. Elveutløpet samt fjære- og gruntvannsområdet øst for neset, har betydning som rasteplass for våtmarksfugl, særlig ender og måkefugl. Fuglelivet ved elveutløpet er dårlig kjent og områdets økologiske betydning er ikke klarlagt. Nærmere registreringer er derfor ønskelige.
Fisk
Sandfjordelva fører litt laks. Det er opprettet en fredningssone utenfor elvemunningen (Forskrift om fredningssoner for anadrome laksefisk ved elvemunninger og utløp fra kraftverk i Finnmark av 14. mars 1997).
Inngrep
Bebyggelse
Det er mange hytter ved Sandfjordelva, og særlig i området rett innenfor sandfeltet. Områder på nord- og sørsiden av veien mellom Sandfjorddalen og Hamningberg er avsatt til hytteområde i kommunens arealplan.
Jordbruk/kulturlandskap
I tidligere tider ble området brukt som slåtteland for Hamningberg (Alm m.fl. 1994).
Rein og spesielt sau har beitet området sterkt over lengre tid, men etter at "sauesikkert" gjerde ble satt opp rundt Sandfjordneset naturreservat våren 1987, har vegetasjonen fått utviklet seg tilnærmet naturlig her. Utenfor naturreservatet er det fortsatt et sterkt beitetrykk, noe som har ført til erosjon flere steder.
Tekniske inngrep
Veien til Hamningberg og Sandfjorddalen, samt en kraftlinje går gjennom området. Det er opparbeidet veier/kjørespor til flere av hyttene.
Planstatus
Deler av området ligger innenfor et område avsatt til landbruks-, natur- og friluftsområde i kommuneplanens arealdel.
Vernestatus
Sandfjordneset er vernet som naturreservat og Sandfjordelva er varig i verneplan 1.
Referanser:
Alm,T., Bråthen, K.A., Karlsen, S.R., Nortug, B., Sommersel, G.-A., og Øiesvold, S. 1994. Botaniske undersøkelser av kulturlandskap i Finnmark.
3. Lokalitetsbeskrivelser for Øst-Finnmark. Universitetet i Tromsø, Institutt for museumsvirksomhet. TROMURA naturvitenskap nr. 77.
Bjørn, Tor Harry. 2000. Oteren i Finnmark. En kartlegging av oterbestanden i Finnmark ved bruk av sportegn-metoden. Fylkesmannen i Finnmark, miljøvernavdelingen. Rapport nr.1 - 2000.
Elven, Reidar og Viktor Johansen. 1983. Havstrand i Finnmark. Flora, vegetasjon og botaniske verneverdier. Miljøverndepartementet. Rapport T-541.
Fylkesmannen i Finnmark. 1981. Utkast til verneplan for kvartærgeologiske forekomster i Finnmark fylke. Fylkesmannen i Finmark. Rapport.
Fylkesmannen i Finnmark. 1985. Verneverdige strandområder i Finnmark. Verneverdier knyttet til vegetasjon og fugleliv i strand., fjære- og gruntvannsområder. Fylkesmannen i Finnmark. Rapport nr. 13.
|