Annen informasjon (Kilde: Fylkesmannen i Finnmark, Miljøvernavdelingen)
Lille Porsangelv har sitt utløp i Lille Porsangen, en fjordarm vest i Laksefjorden.
Naturfaglige verdier
Flora og vegetasjon
Strandenga ved utløpet av Lille Porsangelv er bekrevet av Høiland (1980). Nederst i strandenga er det store arealer med teppesaltgras-eng, fulgt av ishavsstarr-eng og deretter saltsiv-eng med ishavsstjerneblom og eskimomure, som her er skilt ut som et eget samfunn. Øverst i strandenga er det rødsvingel-grusstarrr-eng. Pølstarr-pøl finnes også. Dette synes å være den enste velutviklede strandenga i Laksefjorden. Strandenga går over i myr.
Stormyra, som ligger i den nederste delen av Lille Porsangvassdraget, ansees å ha internasjonal verneverdi (Strann & Nilsen1996) og området er foreslått vernet i verneplan for myr (Fylkesmannen i Finnmark. 1980).
Myrkomplekset på nordsiden av elva omfatter jordvannsmyrer med middels rike vegetasjonstyper. Vegetasjonen er svært ensartet. Flatmyrkomplekset på sørsiden av elva har for det meste torvmoser i bunskiktet. Ute på selve myrflate dekker rundstarr store partier, stedvis erstattet av duskmyrull. Av mosene i bunnskiktet er svelttorvmose og bjørnetorvmose de viktigste.
Fugl
Det er påvist 73 fuglearter ved Lille Porsangen, av disse er 44 arter knyttet til våtmarksområdene. Strandområdene er viktig for en rekke trekkfugler, spesielt er vadefuglene tallrike. Det rike fuglelivet fører også til at en rekke rovfugler tiltrekkes området og 7 rovfuglarter er observert her (Strann & Nilsen1996).
Lille Porsangen er også et viktig beiteområder for bl.a. ærfugl vinterstid.
Fisk
Lille Porsangelv har laks, sjørøye og sjøørret. Det er opprettet en fredningssone utenfor elvemunningen (Forskrift om fredningssoner for anadrome laksefisk ved elvemunninger og utløp fra kraftverk i Finnmark av 14. mars 1997).
Inngrep
Bebyggelse
Det ligger noen få hytter langs den nedre delen av Lille Porsangelva.
Tekniske inngrep
Veien til Veines går langs sørsiden av fjorden. Det finnes noen kjørespor på myra.
Planstatus
Området ligger innenfor et område avsatt til landbruks-, natur- og friluftsområde i kommuneplanens arealdel.
Vernestatus
Deler av området er foreslått vernet i verneplan for myr, og har nasjonal verneverdi.
Tilrådinger
Det må arbeides for å verne området som naturreservat etter naturvernloven. Inngrep som kan forringe områdets naturkvaliteter må unngås.
Referanser:
Elven, Reidar og Viktor Johansen. 1983. Havstrand i Finnmark. Flora, vegetasjon og botaniske verneverdier. Miljøverndepartementet. Rapport T-541.
Fylkesmannen i Finnmark. 1985. Verneverdige strandområder i Finnmark. Verneverdier knyttet til vegetasjon og fugleliv i strand., fjære- og gruntvannsområder. Fylkesmannen i Finnmark. Rapport nr. 13.
Fylkesmannen i Finnmark. 1980. Utkast til verneplan for myrer i Finnmark fylke. Fylkesmannen i Finnmark. Rapport.
Hindrum, R. 1981. Våtmark i Vestfinnmark. Tromsø museum. Rapport.
Høyland, K. 1980. En undersøkelse av strandvegetasjonen i Lille Porsangen, Finnmark. Blyttia 34: 163 - 172.
Miljøverndepartementet. 1978. Landsoversikt over verneverdige områder og forekomster.
Strann, K.-B. & Nilsen, S. 1996. Verneverdige myrer og våtmarker i Finnmark. Fylkesmannen i Finnmark, miljøvernavdelingen. Rapport nr. 3 - 1996.
|