Lokaliteten ligger i Rago nasjonalpark inn mot grensa til Sverige, hvor landskapet er storslagent, øde og vilt.
Flora og vegetasjon
Vegetasjonen i området karakteriseres av en frodig høgstaudebjørkeskog med innslag av or, rogn, osp og furu av dels svært grove dimensjoner. Her er stedvis svært frodige høgstaudesamfunn, med skogstorkenebb, mjødurt, ballblom, kranskonvall, turt og enkelte bringebærbusker. Innimellom opptrer 1-2 m høye urter og bregner som strutseving og ormetelg i feltsjiktet. Langs elvebredden vokser et vierbelte, og enkelte partier med tettere bjørkeskog. Deltaflatene særpreges av en åpen, kontinuitetspreget skog med stort innslag av furu, og mye læger. Området er en mosaikk av flere naturtyper, og innimellom forekommer små myrer, gamle vannfylte elveløp og grunne småtjern.
Disse rikere områdene øst i Rago skiller seg fra hovedinntrykket av nasjonalparken, som er fattig og ensformig vegetasjon.
Tilgrensende vegetasjon
Tilgrensende vegetasjon er skog- og myrområder, bl.a. et svært verneverdig typeområde for furuskog som er vurdert i forbindelse med verneplan for barskog.
Fugl
I tilknytning til vatnet og små dammer innover deltaflata kan noen par av kvinand, krikkand og siland hekke. Siland er for øvrig en norsk ansvarsart, dvs. en art som forekommer med minst 25% av den europeiske bestand i Norge. I tillegg til noen rødlistearter som har tilhold i området er også laksand observert i Storskogvatnet. Lokaliteten er også et viktig funksjonsområde for rovfugl og skogsfugl. Videre har deltaområdet sannsynligvis funksjon som rasteområde under vårtrekket for arter som skal lenger innover i fjellet.
Vekslende miljø og en frodig vegetasjon med stor variasjon i dimensjoner og tetthet på skogen, samt mye læger betyr stor variasjon i leveområdet. Dette danner grunnlag for en artsrik spurvefuglfauna med relativt tallrike bestander. Vanlig er gråtrost, rødvingetrost, måltrost, løvsanger, bjørkefink, gråsisik, trepiplerke, rødstjert, svarthvit fluesnapper og jernspurv. Sivspurv forekommer på fuktige steder og grå fluesnapper, gjerdesmett, flokker med grønnsisik og korsnebb er også registrert. Rago nasjonalpark er generelt artsfattig, men disse indre delene av parken har innslag av flere mer kravfulle sangerarter som f.eks. hagesanger, munk og gulsanger.
Fisk
Storskogvatnet er et overbefolka aurevatn, men det synes som størrelsen på fisken har tatt seg noe opp i de siste år. Det drives for øvrig en del garnfiske i vatnet.
Pattedyr
Det finnes en god bestand av elg i området, og elvedeltaet er et viktig beiteområde om vinteren. Ellers forekommer vanlige arter som hare, mår og rødrev. Alle de store rovdyrene streifer sannsynligvis innom her.
Friluftsliv
Det er lite ferdsel omkring lokaliteten, som er relativt utilgjengelig. Enkleste måten å komme inn i området er ved hjelp av båt, men det er ikke tillatt med motorbåt. Hovedstiene i området går lenger sør fra vestenden av vatnet og inn til svenskegrensa. Noe rypejakt forekommer, og noen kommer inn i området i forbindelse med fiske i vatnet.